perjantai 31. tammikuuta 2014

Runebergintortut

Ensi viikon keskiviikkona (5.2.) muistetaan taas kansallisrunoilijaamme Runebergiä. Hänen nimeään kantavia leivonnaisia myydään jo kaupoissa. Myös minä ajattelin olla ajoissa liikkeellä, joten omasta flunssastani johtuen tyttäreni teki näitä. Tämä ohje on sen verran helppo, että aloittelijakin selviää kunnialla. "Oikeat" tortuthan leivotaan korkeisiin ja kapeisiin vuokiin ja kastetaan  paistettuna ja jäähdytettynä punssiliemeen. Ja ilmeisesti niiden tekemiseen liittyy muitakin "sääntöjä". Tämä ohje on vain yksi mukaelma ja vähän enemmän muffinityyppinen. Hyvältä nämä maistuvat kerran vuodessa. Näistä jäi kostuke tälläkertaa pois, mutta liukkaasti ne silti vilahtivat herkuttelijoiden masuihin. Alkuperäinen ohje on Parhaat leivonnaiset- kirjasta.




Runebergintortut (25kpl)


200 g margariinia tai voita
2 dl sokeria
2 munaa
4 ½ dl korppujauhoja tai juuri murskattuja pikkuleipiä tai korppuja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Pinnalle:
vadelmamarmeladia (paistonkestävää)
1½ dl tomusokeria
n. 1 rkl vettä
juuri puristettua  sitruunamehua


1. Vaahdota rasva ja sokeri ja lisää munat yksitellen vatkaten.
2. Sekoita keskenään korppujauhot, vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää seos taikinaan. Anna sen olla kylmässä 30 min.
3. Leivo taikinasta suuria pyöreitä, halkaisijaltaan n. 4cm olevia pyöryköitä ja laite ne paperisiin vuokiin. Laita vuoat pellille. Tee syvennys jokaiseen pyörykkään ja täytä se vadelmamarmeladilla.
4. Paista leivonnaisia uunin alaosassa 200 asteessa n. 15 min.
5. Jäähdytä leivonnaiset ja laita niiden päälle nokare vadelmamarmeladia.
6. Sekoita tomusokeri, vesi ja sitruunamehu. Pursota kuorrutusta renkaaksi hillon ympärille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti