torstai 21. marraskuuta 2013

Kokeiluja

Kokeilin tehdä parini lähettämillä ohjeilla Panfortea ja Karpalomarmeladia. Minulla oli hieman epäilyjä Panforten suhteen, sillä en pidä maustekakuista. Päätin kuitenkin testata. Tästä tuli aika makeaa, pähkinät ja mantelit onneksi tasapainottivat jonkin verran makua. Mausteetkaan eivät ihan hirveästi lyöneet läpi johtuen tuosta makeudesta. Kyllä tätä saattoi maistaa, mutta luulenpa että tämä yksi kerta riittänee kun tämä ei meillä oikein suurta suosiota saanut. Muutoksina ohjeeseen: Laitoin appelsiininkuoren tilalta parini lähettämää sokeroituja appelsiininkuoria. Rakenteeltan tästä tuli enemmän makeisia kuin kakkua tai leipää muistuttavaa. Marmeladi oli kirpeää ja vaikka en saanut siitä leikattavaa marmeladia käytämme sen kuitenkin jossakin. Pyytäisinkin teiltä neuvoja jos olette saaneet marmeladeja tehtyä hillo- ja marmeladisokerilla. Itse olen tehnyt sillä vain hilloa.




Panforte

300 g         manteleita ja paahdettuja pähkinöitä
2         appelsiinin raastettu kuori 
1 dl       vehnäjauhoja         
180 g          kuivattuja viikunoita hienonnettuna
½ dl             karpalomehua
1 tl         kanelia
1 tl         inkivääriä
1 tl          kardemummaa
½ tl         muskottipähkinää
½ tl           neilikkaa
6 rkl           hunajaa
2 dl          sokeria

tomusokeria koristeluun

Paahda pähkinät kuivalla pannulla.
Sekoita pähkinät, appelsiininkuori ja jauhot.
Kuumenna uuni 150 asteeseen.
Hienonna viikunat. Laita pannulle viikunat, mehu, mausteet, hunaja ja sokeri. Anna kiehua hiljalleen n. 10 minuuttia.
Yhdistä kaikki aineet ja sekoita hyvin.
Kaada seos vuokaan tiukaksi levyksi painellen. Paista n. 25 minuuttia.
Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja leikkaa paloiksi.
Koristele halutessasi tomusokerilla.



Karpalomarmeladi

3 ½ dl            karpaloita
3 dl            hillo-marmeladisokeria
½ dl             sitruunamehua
Pinnalle sokeria

Soseuta marjat.
Laita kaikki aineet kattilaan. Keitä sekoitellen n. 25 minuuttia.
Kaada marmeladiseos leivinpaperille vuorattuun astiaan (n. 12 x 15 cm).
Anna jähmettyä jääkaapissa.
Leikkaa marmeladi kuutioiksi tai ota siitä kuvioita muotilla.
Kierittele kuutiot sokerissa.

6 kommenttia:

  1. Ahaa Panforte on tuommoista, vahvaa leipää. Sopii hyvin energia pommiksi maratoonarille :-) Piti vielä kuuklata kun ei oikein käsittänyt
    panforte
    panˈfɔːteɪ,-ti,Italian panˈforte/
    noun
    noun: panforte

    1.
    a hard, spicy Sienese cake containing nuts, candied peel, and honey.

    Saattaisin kokeilla, mutta minkään en ole maustekakkujen fani ja tämä vaikutta hieman sinnepäin olevalta makuelämykseltä.

    Mikähän juju tuohon marmeladin kiinteyttämiseen olisi, ehkä lisäämällä agaragaria...vastaakohan joku jolla kokemusta.

    VastaaPoista
  2. Minusta oli hienoa, että kokeilit parisi antamia reseptejä! Makoisia lahjoja karpalosta!
    Karpalo on hyvä korvike myös rusinoille ja antaa värin puolesta jouluista ilmettä.

    Marmelaatimakeiset syntyy tosiaan agar-agarin avulla - Suomessa apteekit ovat luopuneet leivontatarvikkeidensa myynnistä vähäisen kysynnän vuoksi, mutta luontaistuotekaupat ovat tulleet apuun.

    VastaaPoista
  3. Agar-agarilla minäkin olen ensimmäiset marmeladikokeiluni tehnyt. Tämä karpalomarmeldi kyllä on löytänyt tiensä aamupuuroni päälle, NAM! Ajatuksenani oli tehdä viikonlopuksi kääretorttua, jonka täytteeksi laittaisin karpalomarmeladia ja rahkaa.

    Kiva kun kävitte ja myös kommentoitte. Erityisesti nami-hiiren herkkukolo onkin jo minulle entuudestaan tuttu. Kommentointi on vain jäänyt minulta väliin. Yritän parantaa tapaani, koska tiedän miltä vastavuoroisuus itsestäkin tuntuu. :)

    VastaaPoista
  4. Herkullisen oloisia reseptejä, talteen täytynee ottaa, että joskus kokeilis :)

    t. SLY25 emo

    VastaaPoista
  5. Hei.
    En muista, muistinko laittaa maininnan että marmeladin alkuperäinen ohje oli Kinuskikissan mansikkamarmeladi-ohje. Itsekkin karpalo-mansikkamarmeladia aamulla kokeilin ja en saanut leikattavia, vielä sen kyllä jätin hyytymään jos kumminkin onnistuisi :)

    talvi terveisin SLY:si

    VastaaPoista
  6. Saitko hyytymään pitemmällä jääkaappisäilytyksellä?

    VastaaPoista