Panforte
300 g manteleita ja paahdettuja pähkinöitä
2 appelsiinin raastettu kuori
1 dl vehnäjauhoja
180 g kuivattuja viikunoita hienonnettuna
½ dl karpalomehua
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl kardemummaa
½ tl muskottipähkinää
½ tl neilikkaa
6 rkl hunajaa
2 dl sokeria
tomusokeria koristeluun
Paahda pähkinät kuivalla pannulla.
Sekoita pähkinät, appelsiininkuori ja jauhot.
Kuumenna uuni 150 asteeseen.
Hienonna viikunat. Laita pannulle viikunat, mehu, mausteet, hunaja ja sokeri. Anna kiehua hiljalleen n. 10 minuuttia.
Yhdistä kaikki aineet ja sekoita hyvin.
Kaada seos vuokaan tiukaksi levyksi painellen. Paista n. 25 minuuttia.
Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja leikkaa paloiksi.
Koristele halutessasi tomusokerilla.
Karpalomarmeladi
3 ½ dl karpaloita
3 dl hillo-marmeladisokeria
½ dl sitruunamehua
Pinnalle sokeria
Soseuta marjat.
Laita kaikki aineet kattilaan. Keitä sekoitellen n. 25 minuuttia.
Kaada marmeladiseos leivinpaperille vuorattuun astiaan (n. 12 x 15 cm).
Anna jähmettyä jääkaapissa.
Leikkaa marmeladi kuutioiksi tai ota siitä kuvioita muotilla.
Kierittele kuutiot sokerissa.
Ahaa Panforte on tuommoista, vahvaa leipää. Sopii hyvin energia pommiksi maratoonarille :-) Piti vielä kuuklata kun ei oikein käsittänyt
VastaaPoistapanforte
panˈfɔːteɪ,-ti,Italian panˈforte/
noun
noun: panforte
1.
a hard, spicy Sienese cake containing nuts, candied peel, and honey.
Saattaisin kokeilla, mutta minkään en ole maustekakkujen fani ja tämä vaikutta hieman sinnepäin olevalta makuelämykseltä.
Mikähän juju tuohon marmeladin kiinteyttämiseen olisi, ehkä lisäämällä agaragaria...vastaakohan joku jolla kokemusta.
Minusta oli hienoa, että kokeilit parisi antamia reseptejä! Makoisia lahjoja karpalosta!
VastaaPoistaKarpalo on hyvä korvike myös rusinoille ja antaa värin puolesta jouluista ilmettä.
Marmelaatimakeiset syntyy tosiaan agar-agarin avulla - Suomessa apteekit ovat luopuneet leivontatarvikkeidensa myynnistä vähäisen kysynnän vuoksi, mutta luontaistuotekaupat ovat tulleet apuun.
Agar-agarilla minäkin olen ensimmäiset marmeladikokeiluni tehnyt. Tämä karpalomarmeldi kyllä on löytänyt tiensä aamupuuroni päälle, NAM! Ajatuksenani oli tehdä viikonlopuksi kääretorttua, jonka täytteeksi laittaisin karpalomarmeladia ja rahkaa.
VastaaPoistaKiva kun kävitte ja myös kommentoitte. Erityisesti nami-hiiren herkkukolo onkin jo minulle entuudestaan tuttu. Kommentointi on vain jäänyt minulta väliin. Yritän parantaa tapaani, koska tiedän miltä vastavuoroisuus itsestäkin tuntuu. :)
Herkullisen oloisia reseptejä, talteen täytynee ottaa, että joskus kokeilis :)
VastaaPoistat. SLY25 emo
Hei.
VastaaPoistaEn muista, muistinko laittaa maininnan että marmeladin alkuperäinen ohje oli Kinuskikissan mansikkamarmeladi-ohje. Itsekkin karpalo-mansikkamarmeladia aamulla kokeilin ja en saanut leikattavia, vielä sen kyllä jätin hyytymään jos kumminkin onnistuisi :)
talvi terveisin SLY:si
Saitko hyytymään pitemmällä jääkaappisäilytyksellä?
VastaaPoista