torstai 29. syyskuuta 2016

Kurpitsa-vuohenjuustogalette

Sly-parilta saamani lehden mukaan kurpitsa on monikäyttöinen ja sopii niin makeisiin kuin suolaisiin leivnnaisiin. Olen kokeillut kurpitsaa kerran makeaan piirakkaan, mutta se ei saanut suosiotaan perheeni keskuudessa. Koska en (ainaakaan tunnusta) olevani ennakkoluuloinen, päätin kokeilla parini vinkkaamaa suolaista piirakkaa. Minulla ei ole vielä tietoa kuinka retroa tämä leivonnainen on kotimaassaan, mutta kun ehdin etsiä netistä, voin lisätä tietoa siitäkin osasta. Uskoisin, että ainakin Suomessa tämä on aika uusi tulokas, ei niinkään retro.
Tein piirakan/paistoksen muuten lehden ohjeiden mukaan, mutta jauhoina käytin karkeaa gluteenitonta jauhoseosta. Hieman tämä mietitytti, ovathan monet gluteenittomat leivonnaiset aika murenevia. Kokeilu osoittautui kuitenkin onnistuneeksi. Hieman jouduin nipistelemään kuoritaikinaan reunoille tulleita ratkeamia kiinni, ettei täyte valu sieltä ulos (tai kuten kalakukon kohdalla sanotaan, kalakukko ei rupea laulamaan :).
Maku oli todella hyvää. Joten kannattaa kokeilla, jos pidät vuohenjuuston mausta. Se ei tuntunut liian voimakkaana, mutta kuitenkin selvästi erotettavana makuna. Lopputulos on lehden kuvaan verrattuna vaaleampi, mutta minua se ei ainakaan haitannut. Piirakka oli kypsä.




Kurpitsa-vuohenjuustogalette

Taikina:
3 dl vehnäjauhoja (tai karkeaa gluteenitonta jauhoseosta)
1 tl sokeria
ripaus suolaa
75 g kylmää voita paloina
100 g tuorejuustoa
1-2 rkl kylmää vettä (minulla riitti 1rkl)

Täyte:
1 punasipuli
2 rkl öljyä
1 tl voita
1 rkl balsamietikkaa
1 tl ruokosokeria
n. 400 g myskikurpitsaa
1 rkl timjaminlehtiä
100 g pehmeätä vuohenjuustoa 
suolaa, pippuria
1 kananmuna voiteluun
ripaus sormisuolaa (en laittanut)


1. Valmista taikina sekoittamalla vehnäjauhot, sokeri ja suola. Nypi voi pieninä paloina joukkoon murumaiseksi seokseksi. Lisää tuorejuusto ja sekoita haarukalla mahdollisimman tasaiseksi. Lisää tilkka vettä ja vaivaa taikinaa hieman käsin. Kääri taikinapallo kelmuun ja anna seisoa jääkaapissa vähintään tunnin. 
2. Kuori punasipuli ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Lämmitä pannulla 1 rkl öljyä ja voi ja hauduta sipuli pehmeäksi pienellä lämmöllä 8-10 min. Nosta hieman lämpöä, lisää joukkoon etikka ja sokeri ja anna sipulin karamellisoitua. Mausta hieman suolalla ja pippurilla.
3. Kuori kurpitsa ja poista siemenet. Leikkaa n. 2-3 mm:n viipaleiksi. Lisää 1rkl öljyä, suolaa, pippuria ja timjaminlehdet.
4. Nosta taikina jääkaapista ja kauli hieman jauhotetulla tasolla (ripottelin gluteenittomia jauhoja leivinpaperin päälle ja kaulin taikinan siinä, ettei rikkoudu siirtelyssä) 3mm:n paksuiseksi ympyräksi. Levitä taikinan päälle ohut kerros vuohenjuustoa jättäen n. 4 cm reunasta tyhjäksi. Levitä juuston päälle ensin karamellisoidut sipulit ja niiden päälle maustetut kurpitsaviipaleet.
5. Taittele taikinareunat täytteen päälle. Vatkaa kananmunaa hieman ja voitele sillä taikinareunat. Ripottele halutessa taikinareunan päälle hieman sormisuolaa. Paista 200 asteessa alimmalla tasoll n. 40 min.

1 kommentti:

  1. Näyttää niin hyvältä :P Ihanaa että onnistuit tämänkin kanssa gluteenittomana

    Pakettisi matkalla ;)

    T:Slysi

    VastaaPoista