keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Mummun sienipiirakka, gluteeniton

Tässä uusi syksyn sadon kokeilu. Ohjeen sain sly 36- kierroksen pariltani. Täytyy alkuun tunnustaa pari asiaa. Ensinnäkin epäilin vahvasti gluteenittoman voitaikinan onnistumista. Erityisesti kaulinta mietitytti siinä. Toiseksi en ole koskaan pitänyt piirakoista joissa yhdistetään riisit, liha/kala/tai muu pääraakaaine ja keitetty kananmuna rasvaiseen kuoritaikinaan. Minusta ne ovat raskaita. Päätin epäilykksistä huolimatta kokeilla tätä ohjetta, ovathan tällaiset piirakat kuitenkin teeman mukaisesti retroleipomuksia. Yllätyin kun taikina kauliutui todella hyvin eikä makukaan eronnut havaittavasti tavallisesta rahka-voitaikinasta. Hieman jouduin reseptiä muuttamaan. Alkuperäisessä Iltalehden ohjeessa ei lisätä täytteeseen mausteita. Tämä minua ihmetytti ja maistettuani täytettä lisäsin siihen suolaa ja mustapippurirouhetta. Todella hyvää joskin ruokaisaa piirakkaa. En kehota iltapalaksi tätä kokeilemaan, mutta ruokana tämä kyllä menee.




Mummun sienipiirakka

250 g voita                                  250 g voita
250 g maitorahkaa                      250 g maitorahkaa
2 dl spelttijauhoja                       5 dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta
2 dl vehnäjauhoja                       1 tl leivinjauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
300 g kelta- tai suppilovahveroita (käytin lähes 400 g)
2 rkl voita
2 keltasipulia
1 dl esikypsytettyjä ohrahelmiä tai riisiä  (laiton keitinveteen suolaa)
4 dl vettä
3 keitettyä kananmunaa

Voiteluun:
kananmunaa


1. Nypi voi, rahka ja jauhot tasaiseksi. Laita taikina kelmuun käärittynä jääkaappiin kovettumaan n. tunniksi.
2. Kysennä ohrahelmiä/riisejä vedessä n. 20min. Kuori ja hienonna sipulit. Perkaa ja paloittele sienet ja haihduta niistä pannulla enin neste. Lisää voi ja sipulisilppu ja kuullota seosta kunnes sipuli on pehmeää. Yhdistä ohrahelmet/riisit ja sieniseos. (Tässä vaiheessa maustoin täytteen) Hienonna kananmunat haarukalla.
3. Kauli taikina leivinpaperin päällä pellin kokoiseksi levyksi. Suorista reunat taikinapyörällä ja jätä vähän taikinaa koristelua varten. Levitä sienitäyte puolikkaalle levyä ja lisää hienonnettu kananmuna täytteelle. Käännä toinen puoli taikinaa leivinpaperin avulla  täytteen päälle ja sulje reunat sormilla painaen. Tee tähdetaikinasta muutama pieni sieni taikinakannen koristeeksi.
4. Voitele piirakka vatkatulla kananmunalla ja paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.
5. Tarjoa lämpimänä vanhaan tapaan voisulan tai puolukkasoseen kanssa. Voit käyttää täytteeseen kananmunan sijasta myös rae- tai vuohenjuustoa.



5 kommenttia:

  1. Hienoa, MINTTU, että kokeilit parilta saamaasi reseptiä. Koskaan ei voi tietää miten herkkuja ne oikeasti ovat, ellei rohkeasti maista !
    n-h
    http://originaalisly.vuodatus.net

    VastaaPoista
  2. Hauskaa että gluteenitonkin onnistui. Täytyykin pistää korvan taakse!
    t. sly2

    VastaaPoista
  3. Niinpä. Kuvittelin jotain murumaista sotkua pöydälleni tai pöytään kiinni jäävää liisteriä :). Tällä taikinan ohjeella oli joku leiponut gluteenittomia torttuja.

    VastaaPoista
  4. Ihanaa että olet onnistunut kokeilussa ja että se myös maistui =)

    T: SLY:si

    VastaaPoista