maanantai 18. huhtikuuta 2016

Kardemummamacaronit ja maitosuklaatryffelitäyte

Kirjastosta löysin taas ihanan leivontakirjan. Kirja oli pakko lainata jo kauneutensa takia. Mia Öhrnin kirjassa keskitytään pääasiassa pikkuisten makeiden leivonnaisten valmistamiseen. Kirja on nimeltään Macaronit, kuppikakut & kakkutikkarit sekä muut makeat. Tämä yksi hänen suosikkiresepteistään kiinnosti myös minua juuri tuon kardemumman takia. Macaronit ovat mielestäni todella makeita, siksi niiden täytteeksi sopii marjaisa tai hedelmäinen täyte. Nämä olivat makuuni liian  makeita, kauniita ne kyllä ovat. Yläkoululaiseni teki macaroneja ensimmäistä kertaa ja minusta ne onnistuivat ihan hyvin. Ehkä taikinaa olisi saanut sekoittaa hieman pidempään. Myös odotteluvaihe jäi väliin, mutta eipä se paljoa haitannut.




Kardemummamacaronit ja maitosuklaatäyte

Marenkikiekot:
170 g  tomusokeria (vajaa 3dl)
110 g siivilöityä mantelijauhetta
90 g munanvalkuaisia (n.3kpl)
2 rkl kidesokeria
1 tl vastajauhettua kardemummaa

Maitosuklaatryffeli
150 g maitosuklaata
3/4 dl kuohukermaa
1 tl hunajaa
½ tl jauhettua kanelia
1 rkl huoneenlämpöistä voita

Koristeluun
50 g tummaa suklaata

1. Marenkikiekot: Punnitse tomusokeri. Sekoita se mantelijauheeseen ja siivilöi seos.
2. Vatkaa valkuaiset kuohkeiksi puhtaassa ja kuivassa kulhossa. Lisää sokeri ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on jäykkää.
3. Kääntele vaahdon joukkoon manteli-tomusokeriseos ja kardemumma. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. 
4. Pursota taikinasta vajaan 3 cm:n pyörylöitä kahdelle leivinpaperilla peitetylle pellille. Anna kiekkojen levätä pellillä vähintään 45 min., jotta niiden pinta kuivuu ja pysyy sileänä.
5. Kuumenna uuni 125 asteeseen. Paista pelti kerrallaan uunin alaosassa n. 20 min. Niiden tulee jäädä päältä melko vaaleiksi, mutta irrota helposti leivinpaperista, kun niitä nostaa. Anna marenkikiekkojen jäähtyä.
6. Maitosuklaatryffeli: Rouhi suklaa.
7. Mittaa kattilaan kerma, hunaja ja kaneli ja kuumenna kiehuvaksi. Nosta kattila liedeltä ja lisää nopeasti suklaarouhe. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut, ja lisää sitten voi. Anna tryffelin jäähtyä ja sakeutua huoneenlämmössä n. 3 tuntia tai laita se hetkeksi jääkaappiin.
8. Pursota suklaatryffeliä puolelle marenkikiekoista ja paina toinen kiekko päälle.
9. Sulata tumma suklaa varovasti ja pursota tai valuta sitä viiruiksi leivoksille. Anna jähmettyä kylmässä. Leivokset säilyvät jääkaapissa n. viikon.


1 kommentti:

  1. Huomenta! Täällä uuden kierroksen parisi. Pakettia alan kokoilemaan ja miettimään. Ihanaa elokuuta ja sly-kierrosta!

    T:Slysi

    VastaaPoista