torstai 4. joulukuuta 2014

Suklaan ystävän suosikki

Isänpäivänä meillä herkuteltiin tällä suklaisella kakulla, jonka ohje on jälleen Kinuskikissan kirjasta Tervetuloa juhliin. Kirjassa kakku on nimeltään Suklaasuosikki ja koristelu viittaa mahdollisesti rippikakkuun. Itse pelkistin koristelua, mutta muuten seurasin kirjan ohjeita. Raikkaiden makujen suosijana minusta täytteessä olisi saanut olla vielä enemmän vadelmia. Myös Daim olisi saanut maistua enemmän, kun kyseessä on kuitenkin Vadelma-daimtäyte. Toisaalta syy voi myös olla valitsemassani tummassa suklaassa, jonka kaakaopitoisuus oli 74%. Ehkä kakkua voisi kokeilla hieman vaaleammalla suklaalla. Muuten kakku oli kyllä hyvää.





Reunapursotuksen koristeluun käytin Nami-hiireltä saamaani kakkukampaa. Paketissa oli kolme erilaista kampaa joissa on jokaisessa kaksi erilaista reunaa eli "kampaa". Koska kammat ovat niin isoja enkä omista pyörivää kakkualustaa vaatii koristelu vielä paljon harjoitusta. Kammat ovat loistava apu isojen kakkujen reunojen nopeassa koristelussa. Kiitokset vielä hiiren koloon.





Suklaan ystävän suosikki

Aito suklaakakkupohja:
5 munaa
150 g tummaa suklaata
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 rkl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
200 g voita
2 dl fariinisokeria

1. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (halk. 24 cm).
2. Erottele keltuaiset ja valkuaiset.
3. Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoittaen.
4. Sekoita keskenään vehnäjauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe ja suola.
5. Vatkaa voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen vatkaten.
6. Lisää suklaasula taikinaan muutemassa erässä samalla kevyesti vatkaten.
7. Lisää taikinaan kuivat aineet vähän kerrallaan.
8. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää se taikinaan kevyesti vatkaten. Kaada taikina vuokaan.
9. Paista 175 asteessa uunin alatasolla 40-60 minuuttia. Suojaa kakku tarvittaessa foliolla estääksesi pinnan palamisen. Kumoa kakku pian paistamisen jälkeen. Anna jäähtyä.
10. Leikkaa kolmeen osaan.

Kostutus:
2 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria

Täyte:
4 dl kuohukermaa
250 g mascarponejuustoa (laitoin laktoositonta tuorejuustoa)
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 isoa (á 56 g ) daim-patukkaa
200 g suomalaisia vadelmia

1. Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon juusto ja sokerit.
2. Rouhi Daim ja lisää täytteeseen.
3. Levitä puolet täyteestä kostutetun pohjan päälle ja upota siihen puolet vadelmista.
4. Laita päälle toinen osa pohjaa ja kostuta ja levitä päälle loput täytteestä. Nosta päälle viimeinen osa pohjasta ja kostuta.


Suklaaakuorrutus:
130 g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa

1. Paloittele suklaa ja sulata se mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen.
2. Lämmitä kerma kattilassa. Älä kiehauta. Kerman tulee olla selvästi kättä lämpimämpää. Ota kattila liedeltä ja kaada suklaasula joukkoon.
3. Sekoita tasaiseksi. Kattilan voi laittaa tarvittaessa vielä hetkeksi liedelle miedolle jälkilämmöllevja sekoittaa kunnes rakenne on täysin tasainen. Voit lisätä joukkoon myös nokareen voita kiiltoa lisäämään.  (Itse en lisännyt voita)
4. Jäähdyttele kuorrutetta jonkin aikaa samalla sekoitellen. Kaada kuorrute kakun päälle. Tasoita lastalla tai palettiveitsellä. Anna jähmettyä jääkaapissa.

Reunoille:
2 dl Flora vispiä tai vispikermaa
2 tl sokeria
1 rkl vaniljakreemijauhetta


1. Vatkaa vispikerma ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahdottamisen aikana joukkoon vaniljakreemijauhe.
2. Levitä reunoille paksu kerros kermaa. Tasoita raapalla tai palettiveitsellä tai kuvioi reuna kakkukammalla.

Suklaakermapursotus:
 1 ½ dl vispikermaa tai vaahtoutuvaa kevytvispiä
75 g tummaa suklaata

1. Vaahdota kerma hieman tavallista purotuskermaa löysemmäksi. Paloittele suklaa ja sulata se. Vatkaa suklaasula kerman sekaan. Laita suklaakerma pursotinpussiin, jossa on tähtitylla. Pursota kiehkuroita kakun päälle. Koristele kakku sokerihelmillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti