maanantai 29. joulukuuta 2014

Joulukarkkeja

Sain salaiselta pariltani Sly 29- kierroksen joulukuun paketissa joulukarkkien ohjeita. Näistä kokeilin Joulusuklaata ja Rommi-rusinafudgea. Piparitryffelien ohjeen lisään tänne myöhemmin, kunhan saan teftyä niitä uudeksi vuodeksi. Ohjeet ovat alkujaan Hellapoliisin sivuilta. Joulusuklaata tein lahjaksi ja Rommi-rusinafudgen ohjeen muutin Karpalofudgeksi. Karpalofudge maistui oikein hyvältä. Kuvassa fudge on etualalla odottamassa leikkaamista. Kannattaa antaa fudgen kunnolla jähmettyä kylmässä ennen leikkaamista. Joulusuklaasta osa paketista saamaani pussiin pakattuna ja osa vielä leikkuulaudalla.





Joulusuklaa

200 g Appelsiinikrokanttisuklaata
1-2 rkl rusinoita
1-2 rkl mantelilastuja
1-2 rkl kuivattuja appelsiininkuoripaloja


1. Sulata suklaa miedolla lämmöllä mikrossa tai vesihauteessa välillä sekoitellen.
2. Hienonna rusinat, mantelilastut ja appelsiininkuoripalat veitsellä ja lisää suklaasulaan.
3. Levitä seos leivinpaperin päälle suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
4. Anna jähmettyä jääkaapissa ennen paloiksi leikkaamista.


Rommi-rusinafudge/Karpalofudge

Vinkki: Jos et välitä rommin ja rusinoiden mausta, jätä ne pois ohjeesta.

2 dl kuohukermaa
4 dl sokeria
70 g voita
1 tl vaniljasokeria
1 dl rusinoita
1-2 rkl rommia tai kahvi-rommilikööriä (korvasin rusinat ja alkoholin 1 dl:lla kuivattua karpaloa)


1. Keitä kermaa, sokeria ja voita kattilassa miedolla lämmöllä usein sekoitellen n. 15 minuuttia, kunnes seos sakenee. (Kunnes seos alkaa ikään kuin vaahdota ja kiteytyä. Älä enää keitä.)
2. Lisää vaniljasokeri, rusinat ja rommi (tai pelkät karpalot) ja sekoita tasaiseksi.
3. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun reunalliseen suorakaiteen malliseen vuokaan (n. 20x25 cm) ja taputtele lusilalla tasaiseksi.
4. Nosta vuoka jääkaappiin ja anna jähmettyä. (Annoin ensin jähtyä viileässä ja nostin vasta sitten jääkaappiin)
5. Leikkaa kuutioiksi.


Tässä vielä karkkeja, jotka ehdittiin syödä ennen kuvaamista. Nämä olivat erittäin hyviä. Itse en omista lämpömittaria, joten jouduin tekemään kuulakokeen useampaan kertaan. Alkuperäinen ohje on Pirkka- lehdestä:

Karpalo-mantelitoffee (50 palaa)


1 ½ dl vadelmia
100 g voita
1 tlk vispikermaa (käytin kuohukermaa)
3 dl sokeria
1 dl vaaleaa siirappia
1 dl pehmeitä karpaloita (kuivattuja)
1 dl kuorellisia manteleita


1. Sulata vadelmat ja painele ne siivilän läpi. Vadelmasosetta tulisi olla 2 rkl. Rouhi mantelit ja karpalot.
2. Sulata voi kattilassa. Lisää kerma, sokeri, siirappi ja vadelmasose. Anna seoksen kiehua hiljalleen välillä sekoittaen, kunnes lämpötila on 123-124 astetta. Ellei sinulla ole lämpömittaria, voittehdä kuulakokeen tiputtamalla kuumaa toffeeta kylmään veteen. Jos pisarat jähmettyvät. on seos sopivaa.
3. Ota kattila liedeltä, sekoita joukkoon karpalot ja mantelirouhe. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 15 x 28 cm).
4. Anna massan jäähtyä huoneenlämmössä n. 12 tuntia. Leikkaa toffee paloiksi.
5. Säilytä toffee jääkaapissa tiiviisssä rasiassa. Pane toffeiden väliin leivinpaperia, etteivät ne tartu toisiinsa kiinni.

Tässä vielä lupaamani ohje:



Piparitryffelit

200 g tummaa suklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
n. 10 piparia


1. Sulata suklaa.
2. Vatkaa tuorejuusto kulhossa. Lisää suklaa vatkaten.
3. Anna jähmettyä jääkaapissa n. puoli tuntia, jotta voit muotoilla siitä palloja.
4. Pyörittele pallot piparimurskassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti