sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Paksu pähkinäinen omenapiirakka

HerkkuLeivonta- lehden 3/2014-numerossa on ensimmäisenä herkullisen pähkinäisen piirakan ohje. Tämä on houkutellut minua jo siitä asti kun sain lehden sly28- ringin sponsoripalkinnon. Viimein pääsin tätäkin kokeilemaan. Kyllä kannattikin kokeilla. Vaikka en muistanut kaupassa, että olisi pitänyt ostaa hienoja spelttijauhoja, piirakasta tuli hyvä. Mannaryynispelttijauhoista tehty pohja oli rakeisempi mutta todella maukas. Täytteeseen käytin vinkin mukaan kotimaisia omenoita Granny Smith- omenoiden sijaan. En edes lisännyt sokeria, koska ajattelin pähkinätoskan tuovan riittävästi makeutta kirpeiden omenien kaverina.





Paksu pähkinäinen omenapiirakka

Pohja:
100 g voita
3/4 dl sokeria
1 muna
2 ½ dl hienoa spelttijauhoa
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
6-7 omenaa (Granny Smith tai kotimaiset)
½ dl sitruunamehua
½ dl sokeria
2 tl kanelia

Pähkinäkuorrute:
100 g voita
3 dl pähkinöitä (esim. sekoitus hassel-, pistaasi- ja saksanpähkinöitä)
1 dl mantelilastuja
1 ½ dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
3 rkl maitoa


1. Vaahdota voi ja sokeri, lisää muna ja lopuksi jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Painele taikina leivinpaperilla suojatun korkeaan irtopohjavuoan pohjalle ja n. 5 cm reunoista ylöspäin. Siirrä vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen ja päällisen valmistumista.
2. Pese ja pilko omenat ohuiksi viipaleiksi kulhoon. Sekoita joukkoon sitruunamehu, sokeri ja kaneli.
3. Kiehauta kuorrutteen ainekset kattilassa.
4. Lado omenaviipaleet vuokaan korkeaksi keoksi ja levitä päälle kuorrute.
5. Paista piirakkaa 180 asteessa n. 45 minuuttia niin, että omenat tuntuvat tikulla kokeiltaessa pehmeiltä ja pähkinöissä on kullanruskea, rapea pinta. Suojaa pinat tarvittaessa foliolla. Anna piifrakan jäähtyä vuoassa hyvin ennen herkuttelua. Tarjoa jäähtyhyt piirakka esim. kanelilla ja sokerilla maustetun kermavaahdon tai kinuskikastikkeen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti