sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Mokkakakku

Pidän Kinuskikissan monista ohjeista ja olen niitä monia ehtinyt jo testaamaan. Myös Kinuskikissan ensimmäinen kirja Kinuskikissa leipoo Tervetuloa juhliin kuuluu kokoelmiini. Tämän kakun ohje on peräisin kirjasta ja on siellä nimeltään Pitsipalat. Kun kuorrutus ehti jähmettyä liikaa niin en voinut tehdä tähän pitsikoristeita tomusokerilla (kakkupaperin avulla). Niinpä nimeksi sopii paremmin mokkakakku, onhan kakussa aika paljon vahvaa kahvia. Alkuperäisessä ohjeessa täytteen määrä näyttää pienemmältä kuin tässä minun versiossani. Ilmeisesti kissalla on ollut isompi vuoka kakun kokoamista varten. Täytekerros oli minun makuuni liian paksu. Koko kakun paras osa oli kuorrutus :) Kyllä kakku syötyä tuli vaikka itse sain syötyä vain yhden pikku palan. Yllättäen tämä maistui myös lapsille.


Tämän leikkaamiseen tarvitaan kunnon veitsi, ellet leikkaa paloja valmiiksi tarjoilulautaselle.
Seuraavassa kuvassa näette rakentamani vuoan. Käytin alustaksi Eskimon piirakkavuokaa. Laitoin pohjalle palan leivinpaperia ja leikkasin pahvista korotetut reunukset pidemmille sivuille. Lyhyemmille sivuille taittelin vahvasta foliosta reunukset. Koko rakennelman vuorasin vielä leivinpaperilla. Hyvin toimi.



Mokkakakku

Kaakaopohja:
200 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
3 munaa
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoja
4 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 ½ dl maitoa

Maitokahvikostuke:
1 ½ dl vahvaa kahvia
1 ½ tl sokeria
½ dl maitoa

Mokkatäyte:
6 liivatelehteä
1 ½ dl vahvaa kahvia
3 dl kuohukermaa (käytin Flora vispiä)
1 rkl vaniljasokeria
2 munaa
1 dl sokeria

Mokkakuorrute:
75 g voita tai margariinia
4 dl tomusokeria
½ dl vahvaa kahvia
2 rkl kaakaojauhetta


1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon munat yksitellen vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa.
2. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle n. 1 cm:n kerrokseksi. Paista 200 asteessa 10-12 minuuttia. Anna jäähtyä.
3. Vuoraa korkeareunainen vuoka leivinpaperilla. Laita vuoan pohjalle leivinpaperipala, jotta valmiin kakun siirtäminen tarjoilulutaselle käy helpommin.
4. Leikkaa pohjalevystä kaksi vuoan kokoista kappaletta. Nosta toinen pala vuoan pohjalle.
5. Keitä kahvi kostutusta ja täytettä varten, yhteensä 3 dl. Kaksi kahvimittaa on sopiva vahvuus yhtä kuppia kohden. Sekoita kostukekahviin maito ja sokeri. Kostuta pohjalevy.
6. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kerman joukkoon vaniljasokeri ja vatkaa vaahdoksi. Vaahdota myös munat ja sokeri. Yhdist' vaahdot. Kuumenna kahvi kiehuvaksi. Sulata liotetut liivatteet kahviin. Jäähdytä hetken ja sekoita se sitten pienissä erissä hitaasti vatkaten täytteeseen. Kaada vuokaan. Anna täytteen hyytyä jääkaapissa 3-4 tuntia (itse hyydytin vain tunnin).
7. Nosta vuokaan toinen levy ja kostuta.
8. Mittaa kaikki kuorrutuksen aineet kattilaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes ainekset ovat sulaneet tasaiseksi seokseksi. Jäähdytä kuorrutusta, kunnes paksuuntuu jonkin verran. Kaada vuokaan kakun päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa.
9. Nosta kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.
10. Jos teet tomusokerikoristelun, tee se vasta vähän ennen tarjoilua.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti