maanantai 12. tammikuuta 2015

Suklainen kirsikkakakku

Joskus lapsena ja nuorena, kun kokemukseni kirsikoista liittyi vain kirkkaanpunaisiin, tahmeisiin palloihin, joita myytiin ja myydään yhä edelleen pienissä muovisissa rasioissa, tunsin pienta vastahakoisuutta niiden maisteluun. Nyt kun kokemukseni on laajentunut jo hieman tiedän, että tuoreista kirsikoista leivotut leivonnaiset maistuvat herkullisilta. Sokeriliemeen säilöttyjä hapankirsikoita oli jääkaapissa vielä purkki puolillaan. Kun kesän kirsikkasato oli täällä pohjolassa aika vaatimaton ja tuontikirsikatkin jäivät minulta kaupan hyllylle odottaessani kotimaisten herkkujen saapumista myyntiin, päätin kokeilla tätä Valion sivuilta löytyvää kirsikkaherkkua. Tämä lunasti ehdottomasti paikkansa suosikeissani. Hapankirsikkasäilykepurkkia saa ainakin Citymarketeista.




Suklainen kirsikkakakku

Pohja:
1 dl hapankirsikoita (säilyke)
200 g voita
200 g tummaa suklaata
4 munaa
2 dl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vuokaan:
voita
korppujauhoja

Täyte ja kostutus:
1 dl kirsikkahilloa tai marjahilloa
3 dl hapankirsikoita (säilyke)
2 dl kuohukermaa
(½ dl kirsikoiden säilöntälientä)

Kuorrutus:
3,3 dl kuohukermaa
150 g valkosuklaata
½ l tuoreita kirsikoita (näitä ei ollut :))


1. Laita kaikki kirsikat valumaan lävikköön. Säästä halutessasi lientä kostutukseen.
2. Leikkaa 1 dl kirsikoita pienniksi palasiksi.
3. Sulata voi ja suklaa kattilassa miedolla lämmöllä. Jäähdytä.
4. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kkirsikkapalat ja voi-suklaasula. Sekoita varovasti. Lisää jauho-leivinjauheseos nuolijalla varovasti nostellen. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun 3 l:n tasapohjaiseen vuokaan.
5. Paista uunin alimmalla tasolla 175 asteessa n. 50 min. tai kunnes kakku on kypsä. Jos pinta alkaa tummua, peitä leivinpaperilla. Kumoa hiukan jäähtyneenä. Halkaise jäähtynyt kakku kahteen osaan.
6. Vaahdota kerma. Puolita loput kirsikat ja yhdistä ne hillon kanssa kermavaahtoon.
7. Kostuta pohja halutessasi. Täytä kakku ja peitä kannella. Kostuta. Anna kakun tasaantua jääkaapissa kuvullapeitettynä vähintään muutaman tunnin tai mielellään yön yli.
8. Valmista kuorrutus vaahdottamista vaille vamiiksi: Kuumenna kerma ja suklaa kattilassa miedolla lämmöllä samalla sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut. Jäähdytä seos hyvin. Tämä kestää useita tunteja tai mielellään seuraavaan päivään.
9. Vaahdota kylmennyt kerma-suklaaseos ja levitä kakun päälle ja reunoille. Koristele kakku kirsikoilla (tai tummalla suklaalla, kuten minä tein).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti