sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Lämpimäisiä

Tässä lupaamiani kokeiluja salainen leivontaystävä 29- kierroksen parini lähettämistä ohjeista. Hyviä, helppoja ja nopeita reseptejä on mukavinta alkaa kokeilemaan. Vaikka olin hieman epäileväinen gluteenittoman leivän suhteen, sain huomata että kannattaa kokeilla. Leipä oli hyvää ja pehmeää rapealla kuorella olevaa jonkin verran jopa ruisleipää muistuttavaa. Suosittelen kyllä kokeilemaan erityisesti keliaakikkoja. Toisia maku saattaa oudoksuttaa, sillä maistelijaraatimme mielipiteet jakautuivat aika tasan. Sämpyläruudut maistuivat oikein hyviltä myös. Rosmariini antoi kivan lisänsä makuun. Siemensekoituksessa olleet cashew-pähkinät tuntuivat aika isoilta leivän seassa, mutta kyllä niihin hampaat pystyvät :) Säpylöiden alkuperäinen ohje on K-ruoka.fi- sivulta. Eri valmistajien sämpyläjauhot ovat erilaisia koostumukseltaan, joten kannattaa tarkkailla sopivaa määrää.





Tummat gluteenittomat reikäleivät jauhoseoksesta valmistettuna (2 kpl)


1 pss Lumina- gluteeniton tumma reikäleipäjauhoseosta
5 dl vettä
1 pss (11 g) kuivahiivaa


1. Lämmitä vesi 42 asteiseksi ja lisää hiiva. Sekoita hyvin.
2. Lisää jauhoseos ja sekoita taikinaa hyvin (10 min.).
3. Jaa taikina kahteen palaan ja muotoile ne litteiksi leiviksi öljytyin käsin. Tee reikä keskelle.
4. Pistele haarukalla reikiä leipiin ja nostata 45 minuuttia.
5. Paista 180- 200 asteessa n. 30 min.






Rosmariiniset ruutusämpylät

3 dl omena täysmehua
2 dl vettä
40 g tuorehiivaa tai 1pss (11 g) kuivahiivaa
13-14 dl 3-viljan sämpyläjauhoja (käytin 12 dl sämpyläjauhoja)
1½ tl suolaa
2 dl salaattisiemensekoitusta
3/4 dl öljyä (käytin rapsi-oliiviöljyä)

Pinnalle:
80 g voita
2 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna


1. Lämmitä mehu-vesiseos kädenlämpöiseksi, jos käytät tuorehiivaa tai 42 asteiseksi, jos käytät kuivahiivaa. Liuota nesteeseen hiiva. Sekoita joukkoon sämpyläjauhoja kunnes saat vellimäisen seoksen. Lisää suola ja alusta jauhoja vähitellen. Lisää loppuvaiheessa öljy ja siemenet. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Ripottele pinnalle jauhoja. Kohota taikinaa lämpimässä vedottomassa paikassa leivinliinalla peitettynä n. 15 minuuttia.
2. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja painele taikinasta isot ilmakuplat pois. Siirrä taikina uunipannun kokoiselle leivinpaperille ja kauli ja painele taikina tasaiseksi levyksi. Siirrä taikina leivinpapereineen uunipannulle ja taputtele sitä vielä niin, että se peittää pannun kokonaan. Leikkaa taikina pitsaleikkurilla tai taikinapyörällä 20 yhtäsuureen palaan. Pistele palat haarukalla. Peitä leivinliinalla ja kohota n. 20 minuuttia.
3. Paista aluksi 200 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla 10 minuuttia. (Itse paistoin alimmalla kun uunissani on vain neljä tasoa)
4. Riivi rosmariinista vain lehdet ja silppua ne. Sulata voi ja lisää rosmariinisilppu.
5. Ota pelti uunista ja sivele leipä voiseoksella. Jatka paistamista vielä 10 minuuttia.
6. Siirrä sämpylälevy jäähtymään leivinritilälle. Tarjoa esim. ruokasalaatin tai keiton kanssa.

5 kommenttia:

  1. Gluteiinittomuus leivonnassa on kovasti kiinnostava juttu, joitain onnistuneita ja monta epäonnistumista sillä saralla, joten kun hetki sopiva kokeiluun, rosmariini on niin ihanan tuoksuista, joten tuoksun on täytynyt olla ihana. Anne 1/29

    VastaaPoista
  2. Oih, miten herkullista leipää :P

    VastaaPoista
  3. Anne, kiva kun kävit. Olen samaa mieltä rosmariinin tuoksusta ja maustakin silloin kun se ei peitä alleen muita makuja.

    Red Drakon, kiitos sinulle! Kannattaa kokeilla!

    VastaaPoista