perjantai 30. tammikuuta 2015

Revitty punajuurileipä

Tässä yksi tammikuun paketista saamani ohje. Se on salaisen (tai jo paljastuneen) leivontaystäväni lähettämä. Alkuperäinen ohje on K-Ruoka- sivustolta. Minulla oli kaapissa tähteeksi jäänyttä perunamuusia ja raakoja punajuuria, joten päätin tehdä leipään tarvittavan punajuuri-perunasoseen itse. Katselin netistä kaupassa myytävän soseen ainesosien suhteet ja kävin töihin. Punajuuret kuoritaan ja paloitellaan. Sitten ne keitetään kattilassa kypsiksi. Tämä vaihe kestää kauan. Taisi siinä vierähtää vähintään reilu tunti. Sitten soseutin punajuuret ja lisäsin kylmän perunasoseen sekaan, jotta sain sopivan lämpöistä sosetta. Jos pelkäät soseen kylmenevän liikaa voit pitää kattilaa liedellä jälkilämmöllä. Tein siis koko taikinan samassa kattilassa, jossa keitin punajuuret. Eihän tämä laiskuutta ole, eihän? Sehän on vain järkevää suunnittelua, jossa veden ja energian kulutus minimoidaan :) Lopun ohjeen voitte lukea alta. Pidät tästä leivästä, ellei vuohenjuusto ole inhokkisi.




Leipä paistettuna vuoassaan


Revitty punajuurileipä eli pulled bread ( n.16 palaa)



1 pkt (500 g) Pirkka punajuuri-perunasosetta tai itse tehtyä
1 tl suolaa
1 rkl siirappia tai juoksevaa hunajaa
2 dl kaurahiutaleita
1 ps (11 g) kuivahiivaa
6-7 dl hiivaleipävehnäjauhoja
1/2 dl öljyä
1 pkt (200 g) vuohenjuustoa
1/2 dl (50 g) tuorejuustoa, chili tai maustamaton
Vuokaan:
voita,margariinia tai öljyä
n. 2 rkl auringonkukansiemeniä tai muita siemeniä


1. Lämmitä sose noin 42-asteiseksi. Sekoita joukkoon suola ja siirappi tai hunaja. Lisää kaurahiutaleet ja kuivahiiva. Alusta hiivaleipäjauhot taikinaan vähitellen. Vaivaa taikina huolellisesti, jotta siihen muodostuu hyvä sitko. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa.
2. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa 20-30 minuuttia.
3. Voitele suorakaiteen muotoinen leipävuoka ja leivitä se siemenillä.
4. Alusta ilmakuplat taikinasta ja kauli taikina noin 30 x 40 cm kokoiseksi levyksi. Leikkaa levy taikinapyörällä 8 x 10 cm ruuduiksi.
5. Leikkaa vuohenjuustosta mahdollisimman ohuita viipaleita. Voitele taikinaruudut kevyesti tuorejuustolla ja asettele jokaisen päälle 1-2 vuohenjuustoviipaletta. Kokoa ruuduista 3-4 neliön korkuisia pinoja. Nosta pinot pystyasennossa kapeampi sivu alaspäin leipävuokaan. Käytä tarvittaessa lastaa apuna.

6. Anna kohota noin 20 minuuttia. Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia. Kumoa hieman jäähtyneenä. Voit sipaista leivän pintaan hieman öljyä tai ripotella hieman jauhoja halutessasi. Nosta leipä tarjolle kokonaisena, josta jokainen voi "nyhtäistä" palan.

3 kommenttia:

  1. WAU! Maistuu varmaa hyvälle? Toimisikohan sämpylöinä....

    VastaaPoista
  2. Kyllä maistuu. Luulisin että toimii myös sämpylöinä. Hyvä idea!

    VastaaPoista
  3. Siis näyttääpä herkulliselta =)

    VastaaPoista