perjantai 5. syyskuuta 2014

Toffee-pekaanipähkinäjäätelö

Tutustuttuani Elisabeth Johanssonin Jäätelö- kirjaan olin käynyt marketissa ihailemassa jäätelökonetta. Hinta tuntui kalliilta, mutta kun hintaa laskettiin puoleen alkuperäisestä alkoi kiertelyni kodinkoneosastolla muuttua vakituiseksi rituaaliksi. Hupsista heijakkaa, yhtäkkiä jäätelökoneen kylkeen olikin tullut lappu -70%. Ei muuta kuin jäätelökone kärryyn ja pikainen ruokaostoskierros päätökseen ja jäätelön tekoon. No, eipäs se ihan niin nopeasti käynytkään. Luettuani ohjeen huomasin että kulhot pitää jäädyttää pakstimessa ainakin vuorokauden. Viimein pääsin testaamaan tätäkin jäätelöä. Makuuni tämä oli aika makeaa, vaikka laitoin toffeekastiketta vain ½ dl. Seuraavalla kerralla kokeilen suolapähkinöillä. Muuten kokeilu oli kyllä oikein hyvä kokemus.





Toffee-pekaanipähkinäjäätelö (6-8 annosta)


Vaniljajäätelö:
1 vaniljatanko
4 dl täysmaitoa
3 dl kuohukermaa
6 munankeltuaista
2 dl sokeria

Pähkinäkrokantti:
3 rkl ruokosokeria
1 rkl vettä
100 g pekaanipähkinöitä

Toffeekastike:
2 dl kuohukermaa
1 ½ dl siirappia
3/4 dl sokeria


1. Keitä ensin toffeekastike: Kuumenna kiehuvaksi kaikki aineet ja keitä hiljalleen kokoajan sekoittaen, kunnes kastike on sakeaa ja vaaleanruskeaa. Tähän menee noin 10 minuuttia. Jäähdytä.
2. Pähkinäkrokantti: Kuumenna vesi ja sokeri kunnes seos on kullanruskeaa karamellia. Nosta kattila levyltä, sekoita pähkinät nopeasti joukkoon ja kaada seos leivinpaperin päälle. Anna pähkinöiden jäähtyä ja rouhi ne sitten.
3. Vaniljajäätelö: Halkaise vaniljatanko ja raaputa siitä siemenet. Kiehauta maito ja kerma sekä vaniljatangon puolikkaat ja siemenet kattilassa. Nosta kattila pois levyltä. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
4. Kaada kuuma kermamaito keltuaisvaahtoon tasaisena nauhana koko ajan vatkaten. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna sitä koko ajan sekoittaen. Kun seos on 85-asteista tai sakenee, nosta kattila levyltä- seos ei saa kiehua.
5. Kaada seos kulhoon ja jäähdytä. Parhaan tuloksen saat, jos annat seoksen tekeytyä jääkaapissa yön yli. Voit myös jäähdyttää sitä pakastimessa 5-10 minuuttia ennen kuin panet sen jäätelökoneeseen. Jäädytä seos jäätelökoneessa ja sekoita siihen pähkinärouhe. Siirrä jäätelö kulhoon ja kääntele ½-1dl toffeekastiketta joukkoon. Anna jäätelön olla pakastimessa vähintään tunti ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti