maanantai 8. syyskuuta 2014

Nektariinitorttu

Hedelmistä pitävänä tämä HerkkuLeivonta- lehdessä ollut torttu houkutteli minua kokeilemaan. Itse en onnistunut ihan tämän lehden kansikuvan mukaisesti, mutta ihan hyvä torttu muuten syntyi. Valitettavasti hedelmät olivat vähän liian raakoja, joten kovin paljon makua niistä ei irronnut. Pohja ja frangipanetäyte kyllä olivat hyviä. Luulisin että omenasta tämän tapainen torttu saisi riittävästi makua. Taitavat vain upota täytteeseen (niin kuin nektariiniviipaleeni, jotka olivat hieman liian paksuja). Ohjeessa ei sanottu minkä kokoista vuokaa tulisi käyttää. Luultavasti myös vuokani oli liian pieni (halk. 26 cm), koska nektariineja jäi yli vaikka viipaleetkin olivat liian paksuja. En omista irtopohjaista torttuvuokaa, joten käytin tavallista irtopohjavuokaa. Pidin mantelikreemin mausta ja pohjakin oli hyvä. Eli tänne suosikkeihi ohje saa päätyä.





Nektariinitorttu (10-12 annosta)

TAIKINA:
4,25 dl vehnäjauhoja
0,65 dl tomusokeria
125 g kylmää voita kuutioituna
1 kevyesti vatkattu muna

TÄYTE:
100 g huoneenlämpöistä voita
1,25 dl sokeria
2 munaa
2 tl vaniljasokeria
2,5 dl mantelijauhoa
4 kypsää nektariinia
2 rkl erittäin hienoa sokeria
1 rkl aprikoosihilloa


1. Laita jauhot ja sokeri monitoimikoneeseen, lisää voikuutiot. Sekoita lyhyissä jaksoissa, kunnes seos on murumaista. Lisää muna ja sekoita lyhyissä jaksoissa, kunnes taikina on juuri ja juuri sekoittunut. Kaavi taikina pöydälle ja työstä sitä kiinteäksi. Tee taikinasta litteä lätty, kääri se kelmuun ja laita jääkaappiin 15 minuutiksi.
2. Leikkaa irtopohjaisen torttuvuoan kokoinen leivinpaperipala (leikkaa hieman isompi kuin vuoka; silloin on helpompi siirrellä pohjaa). Kauli taikana paperin kokoiseksi ja nosta sen avulla pohja vuokaan. Tasoittele nurkissa, leikkaa reunan yli menevä osa pois. Laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
3. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
4. Laita leivinpaperi kylmän pohjan päälle ja täytä kuivatuilla herneillä tai riisillä reunoja myöten. Tämä estää reunojen valumisen pohjalle paistettaessa. Paista 15 minuuttia tai kunnes pohja muuttuu kullanruskeaksi. Ota pois uunista, anna jäähtyä vuoassaan. Kumoa herneet/riisit pois, kun pohja on jäähtynyt hiukan ja reunat ovat jämäköityneet.
5. Vatkaa voi ja sokerit vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat ja vatkaa kunnolla. Lisää mantelijauho javehnäjauhot ja vatkaa kunnes seos on sileää. Laita täyte jääkaappiin.
6. Puolita nektariinit, poista kivet ja viipaloi hyvin ohuiksi siivuiksi.
7. Kaada täyte pohjan päälle, asettele ohuet nektariinisiivut täytteen päälle. Sirottele hienoa sokeria päälle ja paista 40 minuuttia tai kunnes nektariinien reunat  alkavat ruskistua ja pohja asettua.
8. Ota pois uunista. Lämmitä aprikoosihilloa mikrossa ja sivele sitä lämpimän tortun pintaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti