tiistai 17. helmikuuta 2015

Laskiainen

Hyvää laskiaista kaikille! Meillä tehtiin pullat eilen. Sairastelujen takia meinasi jäädä tekemättä perinteiset laskiaispullat. Yläkoululaista se olisi harmittanut, joten hän teki neuvojeni mukaan pullat ja minä sain ne kuitenkin täytettyä. Pullien ohjeena käytimme jauhopussin kyljessä olevaa ohjetta. Pullien tekeminen ei ole mitään salatiedettä. Jokainen sen osaa, kunhan muistaa tietyt niksit. Neste pitää lämmittää riittävän lämpimäksi ja taikina on hyvä pitää vedottomassa paikassa koko leipomisen ja kohottamisen ajan. Myös taikinan riittävä vaivaaminen on tärkeää. Mitä kauemman vaivaat sen parempaa taikinaa saat aikaan.






Laskiaispullat (n. 30 kpl)


5 dl maitoa
2 pussia kuivahiivaa (22 g)
1 tl suolaa
1 ½ dl sokeria
1 rkl kardemummaa
150 g voita
14-15 dl vehnäjauhoja

Voiteluun muna

Väliin:
5 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
1½ tl sokeria
n. 1dl vadelmahilloa

Päälle:
tomusokeria


1. Lämmitä maito 42-asteiseksi (kädenlämpöistä lämpimämmäksi).
2. Lisää hiivat, suola ja sokeri.
3. Vatkaa voimakkaasti puolet jauhoista sekaan.
4. Lisää loput jauhot vähitellen hyvin vaivaten.
5. Lisää pehmeä rasva taikinaan vaivaamisen loppuvaiheessa. Viimeisen desilitran jauhoja voit lisätä rasvan lisäämisen jälkeen. Vaivaa vielä hyvin niin että taikina irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Taikinan pitäisi olla tasaisen pehmeää ja kimmoisaa.
6. Kohota vedottomassa lämpimässä paikassa leivinliinan alla n. 20 minuuttia.
7. Lämmitä uuni 225 asteeseen.
8. Kaada taikina jauhotetulle alustalle tai pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Pyörittele taikinasta pyöreitä pikkupullia. Anna kohota vielä liinan alla.
9. Voitele vispatulla kananmunalla ja paista uunin keskitasolla n. 10 minuuttia.
10. Jäähdytä leivinliinalla peitettynä.
11. Leikkaa pullista "hattu" pois ja koverra sisusta hieman.
12. Vaahdota kerma ja mausta sokereilla.
13. Laita pullan sisälle koverrettuun koloon hilloa ja pursota kermavaahtoa runsaasti päälle. Nosta "hattu" päälle ja tupsauta siivilän läpi tomusokeria päälle.



1 kommentti:

  1. Komiat pullat! Unohdin viimeksi muuten pyytää sinua lähettämään osoitetietosi minulle sähköpostiin sitä ilahdutusasiaa varten eli minnapuuhaa@gmail.com että pääsen postiin.

    VastaaPoista