tiistai 13. toukokuuta 2014

Vaniljainen yllätyskakku

Kuten ehkä olette huomanneet mintun makuun ovat raikkaat ja marjaisat maut. Siksipä tämäkään kakku ei tee poikkeusta. Vaniljainen päällinen aivan sulaa suussa. En ole ennen näin hyvää juustokakkua saanutkaan. Tällä kakulla juhlistettiin viime sunnuntaina äitiä. Ihan alkuperäinen ohje on peräisin Kinuskikissa leipoo Tervetuloa juhliin- kirjasta. Siellä se on nimetty Ylioppilaan yllätykseksi. Itse tein taas joitakin poikkeuksia ja seuraavalla kerralla tätä kakkua tehdessäni teen lisää muutoksia, joista kuulette kohta. Ei muuten ole vaikeaa kuvitella miksi kakku on nimetty Kinuskikissan kirjassa juuri noin. Tumma reunus, paksu valkoinen päällinen... No nyt ei juhlittu ylioppilasta ja muutenkin minua arvelutti alkuperäisessä ohjeessa pohjaan tuleva lakritsikastike. Niinpä korvasin pohjan tavalliset tummat täytekeksit tummilla minttutäytekekseillä ja lakritsikastikkeen tilalta käytin itse keitettyä kinuskikastiketta. Mansikoita en muistanut ostaa tuoreena, joten jouduin turvautumaan lähikaupan tuontipakastemansikoihin. Mintunkin pakastetut marjavarastot näyttävät ehtyneen. Raparperiä kuitenkin löysin kaupasta ihan tuoreena ja vielä kotimaisena. Kun käytin pakastemansikkaa, mansikka-raparperitäytteeseen olisi pitänyt lisätä liivatteen määrää. Maku oli hyvä, mutta täytteen valuminen oli yksi miinus. Tämän teen siis toisin seuraavalla kerralla. Seuraava kerta onkin pian, sillä sitä tilattiin eräille synttäreille. Lisään myöhemmin ohjeen.






Vaniljainen yllätyskakku

Keksipohja:
300 g tummia minttutäytekeksejä
75 g voita
½ dl kinuskikastiketta

Mansikka-raparperitäyte:
2 liivatetta
250 g mansikoita
500 g raparperia
1 ½ dl sokeria
½ dl maissitärkkelystä
½ dl vettä

Valkosuklaatäyte:
4 liivatelehteä
5 dl kermaa/vipiä
1 rkl vaniljasokeria
175 g valkosuklaata
200 g ranskankermaa
½ dl vettä


1. Valmista ensin kinuskikastike. (Voit myös käyttää valmista kastiketta). Kiehauta ½ dl kermaa ja ½dl fariinisokeria kattilassa ja jäähdytä.
2. Murskaa keksit ja sekoita voisula ja kinuskikastike muruseokseen. Painele seos irtopohjavuoan (24cm)  pohjalle ja 2 cm reunoille.
3. Laita mansikka-raparperitäytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen.
4. Leikkaa mansikat  ja raparperit paloiksi. Jos raparpereissä on paksu kuori, irrota uloimmainen kerros.
5. Kuumenna raparperejä ja sokeria kattilassa kiehuvaksi. Keitä n. 5 min. Yhdistä maissitärkkelys ja vesi ja kaada kattilaan. Lisää myös mansikat. Jatka keittämistä muutama minuuttti. Lisää lopuksi liotetut liivatelehdet kattilaan ja sekoita huolellisesti. Kaada täyte keksipohjan päälle. Anna kakun seistä jääkaapissa, kunnes täyte on jäähtynyt.
6. Laita valkosuklaatäytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen.
7. Vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi.
8. Paloittele valkosuklaa ja sulata se mikrossa miedolla lämmöllä. Yhdistä suklaasula ranskankerman kanssa. Sekoita kermavaahdon joukkoon.
9. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatteet. Jäähdyttele hetki ja sekoita sitten täytteeseen. Kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa 3 tuntia.
10. Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Koristele.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti