tiistai 13. toukokuuta 2014

Karviaismarja-juustokakku

Tämän kakun alkuperäinen ohje on Valion sivuilta ja siellä sitä kutsutaan mustaherukkakakuksi. Laitan tähän kuitenkin ohjeen niin kuin sen itse tein. Mintun jääkaapista löytyi pari rahkapurkkia, joiden päiväys uhkasi umpeutua. Siksi päätinkin tehdä tämän kakun valmiiksi pakastimeen. Sille löytyi piankin käyttöä, kun saimme kummivieraita kahville. Pidän paljon erilaisista marjoista. Karviaisia saatan syödä ihan paljaaltaan vaikka kuinka paljon. Minusta tämä kakku maistui paljon paremmalta, kun maistoin massaa ennen kakun pakastamista. Minulla on isompi hyytelökakkuvuoka (n. 26cm), johon tein kakun. Niin minä sitten luulin, että ohjetta pitää suurentaa puolitoistakertaiseksi. Kakusta tulikin niin muhkea, että osa massasta ei edes mahtunut vuokaan. Jos teet kakun Valion alkuperäisellä ohjeella, voit ihan hyvin tehdä sen yksinkertaisena hieman isompaankin vuokaan. Ja suosittelen tekemään kakun vasta tarjoilua edeltävänä päivänä. Minusta se muuttui pakastimessa rakeiseksi. Olen toki monia kakkuja ennenkin pakastanut, eivätkä nämä ole suuremmin siitä kärsineet. Olisikohan jutun juju tuorejuustossa? Sitähän ei tähän kakkuun tullut. Tietysti rahkankin voi korvata tuorejuustolla. Koristeluun käyttäisin kesällä tuoreita marjoja. Näin keväällä niitä ei kovin paljon vielä ole saatavilla. Joitakin tuontimansikoita ja vadelmia näkyy olevan, mutta eiväthän ne maistu ollenkaan samalta kuin kotisuomen marjat.





Karviaismarja- juustokakku

Pohja:
175 g tummia täytekeksejä
75 g voita

Mousse:
8 liivatetta
2 rkl vettä
n.5 1/4 dl karviaismarjoja
vajaa 2 dl sokeria
1 ½ prk rahkaa
sokeroitua laimentamatonta marjamehua
4 dl Flora Vispiä


1. Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita.
2. Painele keksiseos irtopohjavuokaan.
3. Liota liivatteita kylmässä vedessä n. 5 min.
4. Soseuta karviaiset. Mausta sokerilla. Lisää rahka ja marjamehu. 
5. Vaahdota vispi. 
6. Kuumenna vesi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja lisää ne veden joukkoon. Sekoita. 
7. Lisää täytteeseen liivateseos ja viimeisenä vispi/kermavaahto. Sekoita hyvin.
8. Kaada täyte pohjan päälle. Tasoita pinta kopauttamalla vuokaa kevyesti pöytään.
9. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4-5 tuntia. 
10. Irrota vuoasta ja koristele.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti